Tel Addase

The project is covering 20,000m2 of an empty land in the North of Jerusalem. It is the first project of Palestinian residential project of such scale in Jerusalem. The planning had to adjust to the land’s ownership  and get through the process to create a new parcel distribution in order to enable the creation of areas for public buildings, roads and green recreation zones. The project was planned in late 1990 and blocked due to political reasons, as well as to the difficulties of getting a consensus between the landowners and the promoters. Due to the shortage in available housing in the Palestinian sector of Jerusalem, the idea was to place high-rise buildings of great density at the bottom of the sloppy site and situate the public areas and the lower buildings around the higher parts of the Tel Adasseh hill. The conception was to adapt to the topography of the site and create terraced green aspect to the new neighborhood.